Żywność Bio vs. Konwencjonalna: Rozważmy fakty i mity
Nasze podejście do żywności i sposobu odżywiania przechodzi w ostatnich latach prawdziwą rewolucję. Coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na etykiety i składy produktów. Chcemy jeść zdrowo i mieć świadomość tego, co jemy. Z tego względu popularność żywności bio szybko wzrasta i nic nie zapowiada, by miało się to zmienić.
Większość osób wybiera żywność ekologiczną, ponieważ uważają, że jest zdrowsza lub bezpieczniejsza. Ile jest w tym prawdy? Dziś przybliżymy Wam żywność bio od tej drugiej strony medalu.
Przede wszystkim należy pamiętać, że nawet żywność ekologiczna nie jest idealna i takie produkty mają swoje wady. Te najpopularniejsze, to przede wszystkim krótszy termin przydatności do spożycia, oraz ogromna różnica cen między żywnością “normalną” a produktami BIO - oczywiście ceny tej drugiej są wyższe. Jest to ściśle związane z wyższym kosztem produkcji, na który nakładane są konkretne restrykcje i ograniczenia. Jakie są wady, o których mówi się rzadko?
✶ Substancje chemiczne - W żywności ekologicznej jest ich mniej, jednak produkcja żywności ekologicznej nadal pozwala na użycie minimalnej ilości chemikaliów w celu uzyskania konkretnej ilości produktu.
✶Zdrowa żywność nie zawsze jest certyfikowana. Wiele firm, jak i grup produktów spełnia wszystkie wymogi, ma w pełni czysty i zdrowy skład, a mimo to nie jest oznaczona certyfikatem.
✶Substancje syntetyczne - Nawet w produkcji żywności bio nie ma 100% zakazu dla sztucznych elementów. Podczas jej uprawy w 90% nie używa się substancji syntetycznych, ale są pewne wyjątki i nawet w nich występują tzw. naturalne pestycydy i choć “naturalnie” brzmi doskonale, nie zawsze stanowi dużą różnicę między produktami bez certyfikatów.
✶Minusem jest również to, że żywność ekologiczna jest często umieszczana w opakowaniach plastikowych, które “chronią” przed stycznością z niecertyfikowaną żywnością.
✶Choć rzadko się o tym mówi, największe firmy “ekologiczne” zabierają klientów mieszkańcom danych krajów i lokalnym gospodarstwom.
✶Żywność bio ma taką samą zawartość składników odżywczych jak produkty konwencjonalne. Badania przeprowadzone przez brytyjską i szwedzką agencję ds. żywności, wykazują, że żywność ekologiczna nie jest bardziej odżywcza niż ta, która nie jest certyfikowana. Nie ma również żadnych raportów, które wykazują, że żywność ekologiczna ma większe korzyści zdrowotne.
✶Naukowcy udowadniają, że w żywności ekologicznej jest faktycznie mniej pestycydów, ale więcej innych związków chemicznych np. miedzi. Przykładowo w ziemniakach ekologicznych miedzi było 10 razy więcej niż w ziemniakach zwykłych. Niestety potwierdzono również, że jest w niej znacznie większe występowanie bakterii E coli.
Biuro Rolnictwa Ekologicznego jasno mówi, że “Nie wolno żywności ekologicznej reklamować jako zdrowszej, niż żywność konwencjonalna”. Należy pamiętać, że przepisy unijne gwarantują, że każda żywność dopuszczona do obrotu, jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Słowo ekologia jest w ostatnim czasie bardzo modne, jednak naszym wyznacznikiem podczas zakupów nie powinien być tylko certyfikat, ale skład, który widzimy na etykiecie. Tylko jej czytanie chroni nas przed przekłamanym marketingiem.