Zbilansowana dieta Dziecka: Kluczowe składniki i zasady
Dzieci potrzebują zdrowej, zbilansowanej diety zawierającej żywność z każdej grupy żywności, dzięki czemu otrzymują szeroką gamę składników odżywczych, które pomogą im zachować zdrowie i prawidłowy rozwój. To, co dzieci jedzą we wczesnych latach życia, może wpływać na ich zdrowie na wiele lat, dlatego tak ważne jest, by nasze maluchy od początku jadły zdrowe posiłki. Co powinna zawierać prawidłowa dieta dziecka?
Witaminy
- Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, odpowiada również za wzrok i dobry stan skóry. Jej źródłem jest m.in.: mleko, ryby, tran, marchew i pomidor.
- Witamina C pomaga w gojeniu się ran i wzmacnia odporność. Najwięcej znajdziemy jej w cytrynach, grejpfrutach, pomarańczach i w pietruszce.
- Witamina B odpowiada za prawidłowy rozwój mózgu dziecka, przemianę materii, budowę krwinek i oczywiście za układ nerwowy. Źródłem witaminy B są np. jajka, fasola, ryby, szpinak i orzechy.
- Witamina D jest bardzo ważna w zbilansowanej diecie dziecka. Nasze maluchy potrzebują jej znacznie więcej niż my. Dba ona o wchłanianie się wapnia i fosforu, co ma ogromny wpływ na układ kostny oraz. Wzmacnia również układ odpornościowy dziecka. Szukajmy jej w tłustych rybach, produktach mlecznych i jajach.
- Witamina E jest oczywiście doskonałym antyoksydantem i korzystnie wpływa na wzrok malucha. Znajdziemy ją głównie w tłuszczach roślinnych, orzechach, migdałach i pestkach dyni.
Tłuszcze
Tak! Powinny znaleźć się w diecie naszego dziecka i to w sporej ilości. To podstawowe składniki odżywcze i powinny stanowić ponad ⅓ energii dostarczanej dziecku. Są ważnym elementem budulcowym organizmu, źródłem energii oraz uczestniczą w przyswajaniu witamin. Negatywny wpływ na zdrowie dziecka mają za to tłuszcze nasycone. Są one obecne np. w kiełbasach, kabanosach, przetworzonej żywności, boczku i w serach pleśniowych.
Minerały
Dbajmy, by w diecie maluszka nie zabrakło żelaza i wapnia. Wapń to element budulcowy kości i zębów, a żelazo jest niezbędne do prawidłowej przemiany materii i produkcji czerwonych krwinek. Doskonałym źródłem wapnia będą oczywiście produkty mleczne, a źródłem żelaza jest mięso, zwłaszcza wątróbka, pestki dyni, żółtko, kasza gryczana, warzywa strączkowe.