Rozszerzanie diety dziecka - Kiedy i jak podawać produkty zbożowe?
Dodawanie zbóż do jadłospisu powinno odbywać się nie wcześniej, niż po 4 miesiącu życia dziecka, jednak zalecenia ekspertów mówią, że najlepszy czas na pierwsze eksperymenty to 6-7 miesiąc życia. Nie z tym należy zwlekać, ponieważ są one źródłem drogocennych składników odżywczych i energii, potrzebnej do zdrowego rozwoju dziecka. Wprowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety już od pierwszych miesięcy życia maluszka, z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Pierwszymi produktami są najczęściej kleiki ryżowe i kukurydziane. Pozwolą maluszkowi zapoznać się z nowym smakiem i nową konsystencją pokarmu. Dzięki prostemu składowi możemy sprawdzić, jak dziecko toleruje zboża. Możemy je dodawać do zupek i startych owoców.
Kaszka dla dzieci
Później przychodzi czas na kaszki bezglutenowe, jak i z glutenem. Są doskonałym, delikatnym produktem, uzupełniającym dietę. Te drugie są różnie odbierane przez rodziców, którzy często wstrzymują się z ich podaniem, z obawy przed alergią lub nietolerancją glutenu. Nic bardziej mylnego. Bez wskazań lekarskich, nie należy zwlekać z podaniem zbóż glutenowych. Najlepiej wprowadzić go jak najszybciej, maksymalnie do 12 miesiąca życia dziecka. Dieta eliminacyjna może powodować niedobory żywieniowe. Należy pamiętać, że opóźnianie podawania glutenu, nie uchroni dziecka przed pojawieniem się alergii lub zachorowaniem na celiakię.
Niezależnie, które kaszki dziecięce wybierzemy, na początku należy podawać kaszę w niewielkiej ilości i obserwować reakcję organizmu dziecka. Czy występują objawy, takie jak biegunka, czy wysypka, wymioty, zapalenie spojówek, które świadczą o nietolerancji glutenu.
Najlepszym sposobem na zróżnicowaną, ale bezpieczną metodę wprowadzania zbóż jest proponowanie dziecku różnego rodzaju kaszek. Zaczynając od tych jednoskładnikowych, takich, jak np kaszka jaglana, która jest delikatna, ma dużo białka i jest bezglutenowa, czyli idealna na początek. Później możemy przejść do tych kilkuskładnikowych np. OTO kaszka 3 zboża lub OTO kaszka 7 zbóż. Zawierają one różnorodne zboża. Obserwując reakcję organizmu, możemy co kilka dni wprowadzać nowe kaszki, najlepiej bezglutenowe i z glutenem zamiennie. Tak, by dziecko poznawało różne smaki, co pozwoli mu wybrać ulubioną kaszkę.
Z początku podajemy niewielkie ilości kaszki np. do zupki jarzynowej. Jeśli nie zauważymy niepokojących objawów, możemy podać pełną porcję kaszy ok. 160 ml. Z czasem możemy dodawać do nich owoce, warzywa, niewielkie ilości mięsa lub tłuszczu. Zdrowe Kaszki pasują do wielu potraw, zarówno, jako dodatek do sosu, jak i podstawowy składnik dania np. placków.
Pieczywo i makarony
Niewielkie porcje pieczywa możemy podawać około 8-9 miesiąca życia, gdy nasz maluszek będzie miał pierwsze ząbki. Najbardziej lekkostrawne jest białe pieczywo np. pod postacią suchej bułki, kromek bez skórki, czy tostów. Niedojrzały układ pokarmowy nie jest gotowy na pełnoziarniste pieczywo. Najważniejszy jest jednak dobry skład i wysoka jakość.
Jak go rozpoznać? Ma być krótki skład! Nie są w nim potrzebne emulgatory, konserwanty i inne dodatki. Z czego powinien składać się chleb? Oczywiście z wody, mąki, soli, zakwasu lub drożdży. Do tego złocista skórka, krótki termin przydatności i ciężar chlebka. Jeśli jest bardzo lekki, to możemy być pewni, że został sztucznie nadmuchany.
Podobnie jest w przypadku makaronów. Tutaj również im mniej, tym więcej. Makaron powinien składać się z wody, mąki i jajek. Właśnie taki skład, niesie ze sobą najwięcej korzyści. Makarony jajeczne świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupek dziecięcych, a przy pełniejszych potrawach, możemy postawić na makaron z pszenicy durum, fasoli, czy grochu. Na rynku mamy bogatą ofertę makaronów, więc spokojnie możemy podawać je naprzemiennie w różnych daniach. Dla maluszka zawsze będą ciekawe ze względu na różnorodne kształty i poręczne, bo nie ma problemu, by chwyciły je małą dłonią.
Zbożowe przekąski dla dzieci
Słyszymy przekąski, myślimy cukier. Nie tym razem! Z roku na rok przybywa więcej zdrowych produktów i przekąsek dla maluszków.
Na śniadanka idealnie sprawdzą się płatki śniadaniowe w postaci płatków: owsiane, ryżowe oraz kukurydziane. Tutaj również należy zwracać uwagę na skład, zwłaszcza na obecność cukru. Zdrowe płatki, nie muszą i nie powinny mieć go w składzie. Doskonałym rozwiązaniem są tutaj OTO Kulki Zbożowe MIX jako zdrowe płatki śniadaniowe bez cukru.. Mamy tam przekrój różnych zbóż, smaków i występują w różnych kolorach, co jest najlepszym wyborem dla dziecka. Mamy w czym wybierać i naturalne płatki śniadaniowe możemy też wybrać inne - OTO Kulki Ryżowe z Kakao lub OTO Kulki Zbożowe z Amarantusem. Każde z nich są odmienne i posiadają bogate zboża np. amarantus, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, kaszę kukurydzianą, ale łączy je jedno! Prosty skład, bez cukru dodanego, bez konserwantów i innych sztuczności. Wszystkie składy dostępne są na stronie www.otolandia.pl. Ich zaletą są niewielkie rozmiary kulki, chrupiąca formuła, są kolorowe i to, że rozpuszczają się w ślinie. To najlepsze zdrowe i naturalne płatki śniadaniowe.
Doskonałą przekąską będą również zdrowe chrupki dla dzieci w różnych smakach i kształtach. Dla najmniejszych na początek najlepiej wybrać te o delikatnym smaku np. OTO Chrupki MIX lub OTO Chrupki Kakaowe. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bez dodatków szkodliwych składników. Jeśli dziecko zaznajomiło się już z produktami pełnoziarnistymi i jego brzuszek dobrze je toleruje, możemy śmiało wybrać OTO Chrupki Orkiszowe pełnoziarniste. Ich zaletą jest kształt przypominający pałeczkę, która doskonale mieści się w małej dłoni i jest prosta do schwytania i chrupania. Są bardzo smaczne choć zaznaczamy są to chrupki bez sztucznych dodatków - 100% naturalnych składników i do tego pełnoziarniste :)
Dla wielbicieli innych smaków przygotowaliśmy OTO Chrupki Pomidorowe i OTO Chrupki Serowe. W ich przypadku również zadbaliśmy o to, by skład był krótki i czysty ale bardzo bogaty skład. Jest w nich np. Komosa Ryżowa czy ceniony amarantus. OTO Chrupki są złożone w 100% z naturalnych składników, bez dodatku cukru i sztucznych substancji. Są chrupiące, łatwe do gryzienia i lekkostrawne. Ich smak i zapach jest delikatny i naturalny. W sam raz dla małego brzuszka. Właśnie takie powinny być zdrowe przekąski dla dzieci.