Jak zapobiec zadławieniu podczas rozszerzania diety?
Nauka jedzenia to skomplikowana czynność, której musi nauczyć się każdy z nas. Papki, grudki, kawałki - to wszystko możemy przejść w bezpieczny, rozsądny sposób. Nasze dziecko musi poznawać różne konsystencję już od początku rozszerzania diety.
- Nie karmimy dziecka w ruchu, kiedy biega, skacze i bawi się.
- Na początku rozszerzania diety nie podajemy pokarmu również w wózku.
- Rozszerzanie diety musi odbywać się w zgodzie z umiejętnościami dziecka, nie z jego wiekiem.
- Nigdy nie karm dziecka w foteliku samochodowym w trakcie jazdy.
- Każdy rodzic powinien przejść kurs pierwszej pomocy lub przynajmniej poznać jej zasady.
- Nie zostawiamy dziecka samego podczas jedzenia.
Jakich kawałków nie podajemy?
- Surowych orzechów ponieważ są zbyt twarde dla maluszka
- Surowe marchewki, selery i inne warzywa.
- Winogrona, pomidorki koktajlowe i parówki w całości! Ich średnica może zatkać drogi oddechowe dziecka. Takie produkty kroimy na pół wzdłuż.
- Suszone owoce, ponieważ wymagają umiejętności żucia, a co więcej, są klejące i mogą skleić się w buzi dziecka.
- Surowe jabłko w kawałkach jest jednym z najniebezpieczniejszych posiłków. Może być gotowane, pieczone lub duszone lecz nie surowe. Dlaczego? Surowe jabłko może być zbyt twarde do przegryzienia, a z drugiej strony może być kruche i ułamać się dziecku w buzi.
- Sałata, kapusta, szpinak surowe w liściach - Nie powinniśmy podawać całych liści ponieważ takie produkty mogą przykleić się do podniebienia. Wybierzmy gotowany i posiekany szpinak.
- Produkty zabronione to również popcorn, guma do żucia, cukierki, landrynki, tabletki i produkty na wykałaczkach.