Gotowanie na parze dla maluszka - Zalety i wskazówki
W ostatnich latach znacznie popularniejsze stało się gotowanie na parze. Nie jest już kojarzony z jedzeniem bez smaku. Stał się zaś sprzymierzeńcem w smacznych, niskotłuszczowych posiłkach.
Do gotowania na parze możemy użyć oczywiście parowaru lub zwykłego rondelka i sitka, na którym umieszczamy warzywka i przykrywamy pokrywką.
Zalety gotowania na parze
✶ Posiłki są delikatne i o wiele zdrowsze niż te smażone lub pieczone.
✶ Ciepło pary rozchodzi się równomiernie i doskonale nawilża jedzenie.
✶ Możemy gotować warzywka do miękkości i aldente.
✶ Oszczędność czasu, ponieważ gotowanie jest o wiele szybsze.
✶ Mniejsza kaloryczność i lepszy wygląd posiłków.
✶ Bogatszy smak i zapach posiłków.
✶ To doskonała alternatywa dla słoiczków!
✶ Pozwala na optymalne zachowanie ilości witamin i składników odżywczych.
Co możemy przygotować na parze?
✶ Jajecznice! Będzie o wiele zdrowsza niż ta smażona, a przy okazji zostaną zachowane wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
✶ Kalafior i brokułu powinny się gotować ok. 20 minut, marchewka znacznie krócej, bo 10-15 minut,
✶ Burak gotuje się ok. 25 minut.
✶ Mięso takie, jak indyk i chuda cielęcina. Ugotowanie pokrojonej piersi kurczaka zajmuje ok. 15 minut, ale filet z indyka to już dłuższy czas gotowania - 25 minut.
✶ Ryby! Filety rybne świeże to ok. 15-20 minut gotowania, a mrożone ok 20 minut. Ryba w całości powinna się gotować ok. 25-30 minut.
✶ Kluski na parze, czyli pampuchy!
✶ Liście szpinaku - 5 minut.
✶ Kolba kukurydzy - 20-25 minut.
✶ Ryż powinien być opłukany i przesypany do pojemnika lub miseczki np. w parowarze. Powinien się gotować ok. 40 minut.
✶ Pierogi i pulpety
✶ Ziemniaki powinny się gotować minimum 20 minut, ale nie więcej niż pół godziny.
Możliwości jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i upodobań dziecka.