
Orkisz - Poznaj jego niezwykłe właściwości!
Orkisz jest jednym z najbardziej cenionych zbóż, a ze względu na jego właściwości, stworzyliśmy całą linię chrupeczek z orkiszem w składzie!
Gdzie znajdziecie orkisz?
- OTO Chrupki Orkiszowe pełnoziarniste
- OTO Chrupki Malinowe
- OTO Chrupki MIX
Orkisz: Starożytny skarb zdrowej żywności
Czym jest orkisz?
- Jest to gatunek zboża należący do pszenicy. Nazywa się go pszenicą orkiszową lub szpelcem. Jest to najzdrowsza odmiana pszenicy.
- Orkisz zachwyca miłośników zdrowe i ekologicznej żywności, ponieważ zboże nie zostało poddane modyfikacji genetycznej i nie ingerowano w jego strukturę.
- Uprawiano go już w starożytności, aż do XX wieku, gdzie zaprzestano upraw.
- Ma lekki, słodki smak i wyczuwalną nutkę orzecha.
- Orkisz wykorzystywany jest do produkcji chlebów, płatków, makaronów, kaw, krakersów oraz chrupek.
- Orkisz, jak każda pszenica zawiera gluten, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na celiakię.
Orkisz - Skarbnica zdrowia i witalności
- 100 gram orkiszu to 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik, co pozytywnie wpływa na przemianę materii.
- Orkisz zawiera lizynę i metioninę, czyli aminokwasy, które nie są obecne w tradycyjnej pszenicy.
- To bogate źródło witamin z grupy A, E, K i B!
- 100 gram orkiszu pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na białko.
- Jest bogaty w różnorodne minerały, takie jak wapń, magnez, cynk, fosfor, miedź, potas, selen.
- Znajdziemy w nim również niezbędny dla kobiet w ciąży kwas foliowy oraz rodanid, który działa, jak naturalny antybiotyk. Chroni on dziecko karmione piersią przed wirusami oraz wzmacnia jego układ odpornościowy.
- Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega zaparciom.
- Dzięki wysokiej zawartości żelaza zmniejsza ryzyko anemii.
- Poprawia krążenie krwi i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym oraz miażdżycy.
- Obecna w nim niacyna wspiera układ hormonalny.
Korzystajcie więc z prozdrowotnych właściwości orkiszu i innych zdrowych składników zawartych w naszych OTO Chrupkach!