Choć termin LIOFILIZACJA na pierwszy rzut oka jest abstrakcyjny i skomplikowany to sam proces można opisać dosyć prosto. Liofilizacja jest to szybkie i kontrolowane wymrażanie wody, czyli suszenie produktów. Cała sztuka polega na odwodnieniu owoców lub warzyw poprzez ich zamrożenie i sublimację kryształków lodu (czyli usunięcie wody z pominięciem fazy ciekłej). Proces liofilizacji żywności jest dobrze poznany, ponieważ był używany już w latach 60 XX w. do konserwowania żywności dla astronautów choć najtańsze liofilizowane owoce nie są.
Takie warunki procesu zapobiegają niemal wszystkim reakcjom degradacji w produkcie liofilizowanym, a zatem nasze owoce liofilizowane zachowują niemalże wszystkie witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne, barwę i co najważniejsze - wartości odżywcze.
Warto podkreślić, że nieposiadające wody owoce i warzywa liofilizowane są zabezpieczone przed niepożądanym rozwojem mikroflory, w efekcie są „zakonserwowane bez użycia konserwantów”.
Kolejnym ważnym aspektem przemawiającym za liofilizowaną formą owocowych dodatków jest ich dostępność przez cały rok i pełne wykorzystanie jedzenia. Czy nie masz tak, że ochota na truskawki, maliny, borówki przychodzi zawsze zimą? Gdy nie ma ich w sklepie, albo warzywniak jest tak daleko? Gdy dojdziesz w końcu do zieleniaka kupujesz kilogramy np. buraka, a potem Twoje serce płacze, gdy wyrzucasz niedojedzone i szybko psujące resztki? Na szczęście, nasze najlepsze owoce liofilizowane mają długi czas przydatności do spożycia jeżeli, tylko zostają zamknięte w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możesz je dowolnie dozować, a także zabierać ze sobą do pracy czy w podróż. Dzięki czemu nie marnujemy jedzenia i uczymy szacunku do jedzenia nasze dzieci od najmłodszych lat.
Podsumowując, wybieramy Tęczowe Owoce (Owoce Liofilizowane, Warzywa liofilizowane) ponieważ:
- Mają niezmienione wartości odżywcze
- Są bez konserwantów
- Nie są dosładzane
- Dzięki małej wilgotności, są zabezpieczone mikrobiologicznie
- Pomagają wcielić filozofie "no-waste" w życie, nie wyrzucamy niedojedzonych owoców
- Są lekkie i zajmują niewiele miejsca
- Są zawsze gotowe do użycia, bez obierania, mycia, krojenia
- Są dostępne cały rok
- Mają nieograniczone możliwości wykorzystania
- Są przetestowane przez astronautów ;)