Kulinarne wrażenia jesienią: Przepis na Placuszki Dyniowe z OtoLandią
Składniki:
✶ 1/3 szklanki mąki tortowej
✶ 2 łyżki erytrolu
✶ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
✶ 1/2 łyżeczki cynamonu
✶1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
✶szczypta zmielonych goździków
✶szczypta soli
✶1 jajko
✶1 szklanka mleka
✶6 łyżek puree z dyni
✶1 łyżka masła, roztopionego
Sposób przygotowania:
❶ Najpierw przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, pyłek liofilizowany Otolandia, przyprawę i goździki.
❷ Dodajemy erytrol i sól.
❸ Do mieszanki wlewamy mleko, dodajemy jajko, puree i masło.
❹ Mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
❺ Na średnio rozgrzaną patelnie dodajemy troszkę oleju i smażymy aż się zarumienią.
Placuszki najlepiej podawać na ciepło z kremem z bielucha, jogurtu naturalnego i kuleczek MIX.
Smacznego!
⓿❶❷❸❹❺❻❼❽❾❿