Odporność na jesień: Jak wzmacniać odporność w trudnym okresie?
Jesień to trudny okres zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zmienna pogoda, niższa temperatura, za to wysoka wilgotność. Te czynniki nie wpływają dobrze na przyzwyczajony do letniego ciepła organizm. Jak więc naturalnie wzmocnić swoją odporność i chronić się przed przeziębieniami?
✶ Zadbajmy o regularny sen i odpoczynek. Ważna jest tu regularność i faktyczny odpoczynek organizmu.
✶Jedzmy śniadania! To najważniejszy posiłek dnia, który o dziwo najczęściej pomijamy i lekceważymy. Warto rozpocząć aktywny dzień z pełniejszym brzuchem i dodać sobie energii o poranku. Zazwyczaj nie mamy czasu, by przyrządzić większy posiłek, więc skorzystajmy z równie wartościowych, szybkich śniadań. My polecamy kulki zbożowe OTOlandia. Nie tylko ze względu na pyszny smak i szybkie przyrządzenie, ale również ze względu na czysty skład i obecność składników odżywczych.
✶ Tran to najlepszy sprzymierzeniec podczas jesiennej pluchy! Zawiera dużo mikroelementów i witamin, które wzmacniają nasz organizm.
✶ Jedz miód! Wystarczą dwie łyżki dziennie, by poczuć się lepiej. Ze względu na składniki odżywcze oraz właściwości rozgrzewające miodu. Możemy dodać go do herbaty lub ciepłego mleka. Dzieciom polecamy nasze naturalne kaszki osłodzone miodem. Nie zawierają cukru ani żadnych dodatków. Jest to baza śniadaniowa, do której dodajemy to, co chcemy.
✶ Dbaj o ciepło! Choć nikt z nas nie lubi dodatkowych warstw ubrania, musimy je zakładać. Uważajmy zwłaszcza na przemoczone stopy, zakrywajmy uszy przed silnym wiatrem i nie zapominajmy o nakryciach głowy, bo jak wiemy, “ciepło ucieka przez głowę”. Z drugiej strony dbajmy o to, by nie przegrzać siebie i dzieci. Rozgrzane i spocone ciało w konfrontacji z chłodnym powietrzem jest o wiele bardziej narażone na przeziębienie.
✶Prawidłowa dieta - Witamina C to podstawa odporności nie tylko jesienią! To najlepsza ochrona dla naszego organizmu. Możemy ją suplementować i dostarczać spożywając wartościowe posiłki. Gdzie ją znajdziemy?
- W porzeczkach, cytrusach, truskawkach i malinach! Z racji ich braku w okresie jesiennym korzystajcie z naszych malin i truskawek liofilizowanych. Są bogate we wszystkie składniki odżywcze. Usunięta zostaje jedynie woda! Możecie wybrać truskawki, lub maliny liofilizowane w kawałkach lub w formie sproszkowanej. Zaznaczamy, że w obu formach znajduje się 100% naturalnych owoców.
- Dużą ilość witaminy C jest obecna w morelach! Możecie je znaleźć w naszej niebieskiej, owocowej mieszance, czyli liofilizowane borówki, morele, ananasy i maliny! To poczwórna dawka składników odżywczych!
✶Nie zapominajmy o spożywaniu czosnku, kiszonek, pomidorów, cebuli oraz ryb, które są bogate w zdrowe tłuszcze i kwasy omega.
✶Warzywa są nie tylko pomocne we wzmacnianiu odporności, ale przede wszystkim są podstawą naszej diety. W okresie jesienno-zimowym spożywajmy ich jak najwięcej. Wybierajmy zwłaszcza te bogate w witaminy A,C i E. Są to: kalafior, brukselka, marchewka, papryka, kapusta, jarmuż, pietruszka, szpinak i brokuł. Trzy ostatnie z dodatkiem cukinii znajdziecie w naszej mieszance warzyw liofilizowanych.
✶Wyjdź z domu! Uprawiaj sport lub wyjdź na spacer. Regularny ruch to podstawa przy wzmacnianiu odporności i lepszym samopoczuciu jesienią!