Dlaczego warto?
- Znasz wartość kaloryczną oraz możesz uniknąć niepotrzebnego cukru, tłuszczu i konserwantów
- Świadomy wybór - Nawet za taką samą cenę możesz wybrać zdrowszy produkt
- Unikasz alergenów
Na co zwracać uwagę przy czytaniu etykiet?
Dla zabieganych:
- Czytamy od początku do końca - To, co jest wymienione na początku jest w największej ilości. Ten który jest na końcu jest w najmniejszej ilości.
- Im krótszy skład produktu tym lepiej.
- Najlepiej spożyć do - Po tej dacie w naszym produkcie mogą pojawić się drobnoustroje chorobotwórcze - Produkt nie nadaje się do spożycia; Najlepiej spożyć przed - Te produkty są do spożycia jednak ich smak lub konsystencja może, ale nie musi się zmienić.
- Masa netto produktu - Oznacza to ile produktu zostanie nam po odsączeniu wody/ tłuszczu.
- Ile produktu w produkcie? - Ile gram danego owocu/warzywa przypada na 100 g produktu - Im więcej, tym lepiej!
- O smaku …. - dżem o smaku malin to nie dżem malinowy! Smak uzyskiwany jest nie pomocą np. owoców, a tylko aromatu.
- Woda - Gdy kupujemy mrożoną rybę, może okazać się, że kupiliśmy lód z dodatkiem ryby, a zamiast ryby w zalewie, kupujemy zalewę z rybą.
- Białko - Im go więcej, tym lepiej
Krótki przewodnik po szkodliwych składnikach:
- Cukry - Jakie być powinny? Soki wydzielane przez owoce, naturalne pektyny. Jakiego unikamy? - syropu glukozowo-fruktozowego (właśnie ten składnik związany jest z chorobami nowotworowymi i otyłością), inne nazwy na cukier to glukoza, sukroza, melasa, fruktoza, maltodekstryna, maltoza, mannitol, słód, sorbitol, galaktoza, dektroza.
- Tłuszcze - Tłuszcze nienasycone mają pozytywny wpływ, a tłuszcze nasycone szkodzą, powodują problemy z sercem i podnoszą poziom złego cholesterolu.
- MOM - Mięso mechanicznie oddzielone, czyli zmielona skóra, kości lub tłuszcz. Znajdziemy je w kiepskiej jakości parówkach.
Pełnej listy składników, których należy się wystrzegać nie jesteśmy w stanie przedstawić, ale poniżej znajdziecie te dodawane najczęściej.
- E 102 - Reakcje alergiczne, pobudzenie, bezsenność. Gdzie? np. galaretki, dżemy, miody.
- E 104 - Nadpobudliwość, wysypki. Gdzie? Lody, galaretki.
- E 122 - Nadpobudliwość, są niebezpieczne dla astmatyków Gdzie? np. lody, budynie
- E 123 - Działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze. Gdzie? Kasze, płatki, galaretki
- E 127 - Dekoncentracja, trudności z nauką. Gdzie? Produkty z wiśniami
- E 132 - reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze. Gdzie? ciastka, lody, słodycze.
- E 173 aluminium - Choroba Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu: rozrodczego, nerwowego i krwionośnego. Gdzie? Powierzchnia ozdób ciast i tortów
- E 180 - Reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, problemy żołądkowo-jelitowe. Gdzie? Sery
- (E 210-E 213) Reakcje alergiczne, wysypki, działanie rakotwórcze. Gdzie? margaryny, soki owocowe, galaretki.
- E 214 - Reakcje alergiczne, możliwe działanie odurzające, skurcze mięśni. Gdzie? margaryny, żelatyna, przetwory rybne.
- E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221- E228) - Jest on pozyskiwany syntetycznie przy spalaniu siarki. Wykorzystuje się go np. do bielenia w branży tekstylnej. Uszkodzenie układu oddechowego. Dodatkowo powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, zakłócają pracę jelit. Gdzie? wiórki kokosowe, naturalne soki owocowe, koncentraty.
- E 249 i E 250 azotyny - Powstawanie nowotworów, zapalenie nerek, zawroty głowy, szkodzą przy nadciśnieniu,utrudnia transport tlenu przez krew.
- E 251 i E 252 azotany - Duszności, zapalenie nerek, zawroty głowy. Gdzie? Sery, wędliny, mięsa.
- E 400 - Obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży! Dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, budyniów.
- E 407 - Owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania minerałów, przeczyszczanie. Nie dla dzieci. Gdzie? Dżemy, galaretki, mleka w proszku i zagęszczone
- E 450 difosforany - Zmniejsza przyswajalność żelaza, wapnia i magnezu. pogarsza metabolizm. Gdzie? Sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, gumy do żucia, cukier puder.
- E461 - Problemy jelitowe, zaparcia, biegunki. Gdzie? Wędliny, mięsa, ryby
- E621 i E622 - Problemy astmatyczne, ból głowy, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność,otyłość. Gdzie? Koncentraty, przyprawy, sosy w proszku, wędliny, konserwy.
- E 951 aspartam - Może powodować białaczkę, raka płuc, raka piersi. Gdzie? Napoje i soki bez cukru, dżemy, galaretki, sosy, pieczywo, płatki zbożowe.
- E 954 sacharyna - Może powodować nowotwory pęcherza. Gdzie? Napoje i soki bez cukru, dżemy, galaretki, sosy, pieczywo, płatki zbożowe.