
Świeże smaki lata: Odkryj przepisy na lody owocowe, które ucieszą całą rodzinę!
Lody… Czyż to nie jest idealna letnia uczta? Nie dość, że delikatnie gaszą pragnienie, to dają mnóstwo ochłody i mają przepyszny smak! Zwłaszcza, gdy nie zawierają cukru i są robione samodzielnie! Nasze przepisy to również świetny pomysł na zabawę z dziećmi.
Lody Bananowe
Składniki na dwie porcje:
- 6 dojrzałych bananów
- 2-3 małe łyżeczki mleczka kokosowego/jogurtu naturalnego
- Kuleczki MIX Otolandia
- Owoce liofilizowane Malina Otolandia
Przygotowanie:
Banany kroimy na plasterki, umieszczamy w czym chcemy - woreczek, pudełko, my użyliśmy folii aluminiowej kładziemy tak żeby się nie skleiły i wkładamy do zamrażalnika. Banany mogą tam leżeć kilka godzin, lub kilka dni.
Przed robieniem lodów banany warto wyjąć 5-7 minut wcześniej żeby się trochę rozmroziły. Wrzucamy je do blendera, dodajemy mleczko/jogurt i blendujemy aż nie będzie kawałków, a masa będzie puszysta.
Do części masy dodajemy malinowy pyłek i mieszamy. Nadaje cudowny kolor i smak! Nakładamy do miseczek lub wafelków, posypujemy kuleczkami MIX.
Jogurtowe lody w czterech odsłonach
Baza - 400 ml jogurtu naturalnego + 200 ml mleczka kokosowego (zblendować)
- + dodać borówki + kulki zbożowe MIX
- + 3 łyżki wiórków kokosowych + kulki kakao + owoce z niebieskiej mieszanki!
- + 3 łyżki wiórków kokosowych + kulki kakao
- + 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta pyłku truskawego + kulki MIX
Roślinne lody truskawkowe z chrupiącymi malinami
- 1 szklanka truskawek
- 2 banany
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka miodu
- garść malin liofilizowanych Otolandia
Truskawki miksujemy z bananami na gładką masę, powoli dolewając miodu i mleka. Dodajemy pokruszone liofilizowane maliny i przelewamy do foremek.
Lody kokosowo-arbuzowe
- 1 szklanka arbuza pokrojonego w kostkę
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 daktyle
- Garść truskawek liofilizowanych Otolandia
Mleko kokosowe, daktyle i arbuza miksujemy i zamrażamy na 3 godziny. Po tym czasie ponownie blendujemy i do gładkiej masy dodajemy truskawki liofilizowane. Całość przelewamy do foremek i zamrażamy.
Chrupiące lody orzechowo - malinowe
- 5 bananów
- 1 łyżeczka kakao
- 4 daktyle
- Garść malin liofilizowanych Otolandia
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki orzechów laskowych
Banany kroimy na mniejsze kawałki i zamrażamy na noc. Na drugi dzień wyjmujemy i miksujemy z pozostałymi dodatkami na gładką masę, do której możemy dodać kilka posiekanych orzechów i malin. Ponownie zamrażamy.
Lody z kaszy jaglanej
- 500 ml mleka roślinnego
- 100 g kaszy jaglanej
- 4 daktyle
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka truskawki liofilizowanej w proszku
- 200 g domowego musu kokosowego
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku roślinnym i dajemy do wystudzenia. Dodajemy mus kokosowy, kakao, truskawkę lifofilizowaną i daktyle. Miksujemy na gładką masę i przelewamy do foremek, a następnie zamrażamy.