})

Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

0
Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

Metoda liofilizacji znana jest już od bardzo dawna. Pierwotnie służyła do przygotowywania posiłków specjalnie dla kosmonautów, jednak dopiero od niedawna staje się coraz bardziej popularna w przemyśle spożywczym. Korzystają się z niej profesjonalni podróżnicy, himalaiści oraz inne osoby uprawiające wymagający sport na otwartej przestrzeni. Jednak zauważalny jest wzrost zainteresowania tym rodzajem żywności również przez rodziców dbających o dietę swoich dzieci. Pojawia się jednak pytanie: czy produkty liofilizowane są dla nich zdrowe?

Przebieg procesu liofilizacji

Liofilizacja jest złożonym procesem przetwarzania żywności. Składa się z 3 etapów: zamrażania, sublimacji oraz desorpcji. W skrócie polegają one na zamrożeniu produktów, dzięki czemu tracą one nawet 99% wody! Kolejno następuje jej odparowanie, a na etapie końcowym substancje poddawane są dosuszeniu. Proces ten trwa średnio 1-2 doby.

W porównaniu z innymi metodami obróbki żywności liofilizacja wypada najlepiej. Takie owoce oraz warzywa dzięki odpowiedniemu przechowywaniu nadają się do spożycia nawet przez 9 miesięcy. Wiele osób nie jest przekonanych do tego procesu, ponieważ uważają oni taką żywność za pozbawioną wartości odżywczych. Natomiast produkty liofilizowane są bogate w pełnowartościowe witaminy oraz minerały. Zachowują smak, zapach oraz mają naturalny i zdrowy skład.

Naturalna moc witamin

Jeśli zastanawiałeś się, czy liofilizacja jest zdrowa? Odpowiadamy – tak! Owoce oraz warzywa liofilizowane są w pełni naturalne, pozbawione wszelkich konserwantów, ulepszaczy smaku oraz innych, zbędnych składników, jakie często wykorzystuje się w procesach konserwowania jedzenia. Co najważniejsze – nie tracą one swoich walorów odżywczych ze względu na suszenie w stanie zamrożonym. W świeżych owocach oraz warzywach znajdziemy bogactwo wielu składników odżywczych takich jak witaminy A, C, E, K oraz składniki mineralne. Występują one również w owocach liofilizowanych, więc z powodzeniem mogą być dodatkową porcją zdrowia na talerzu, nawet od najmłodszych lat!

Zalety owoców liofilizowanych

Owoce liofilizowane zawierają wystarczające ilości wartości odżywczych, by uznać je za pełnowartościowe produkty. Głównymi zaletami produktów poddanych procesowi liofilizacji są:

  • utrata aż 95-98% wody,
  • zachowanie 90% pierwotnego kształtu, barw, aromatów oraz witamin,
  • zachowanie wszystkich wartości odżywczych,
  • likwidacja większości zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
  • naturalna konserwacja bez użycia konserwantów,
  • długi okres przechowywania,
  • lekkość.

Sama technika liofilizacji jest na tyle efektywna, że praktycznie eliminuje ryzyko skażenia zakonserwowanej żywności nawet po dłuższym czasie.

Te wszystkie zalety czynią żywność liofilizowaną świetną przekąską bądź dodatkiem do posiłków spożywanych każdego dnia. Możemy wykorzystać je nawet do upieczenia ulubionego ciasta! Dzięki temu procesowi podczas mroźnych miesięcy wciąż mamy szansę cieszyć się smakiem truskawek lub innych owoców oraz warzyw sezonowych.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl