Czekoladowe ciasto - pudding, pełne malin liofilizowanych
Składniki:
✶ 180 g mąka pszenna
✶ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✶ 30 g kakao
✶ 250 g masła
✶ 170 g erytrolu
✶ 250 g gorzkiej czekolady
✶ 370 ml wody
✶ 2-3 łyżeczki pyłku z liofilizowanej maliny
✶ 2 duże jajka
✶ 250 g malin
✶ liofilizowane maliny do ozdobienia
Sposób przygotowania:
❶ W garnku umieścić masło, erytrol, czekoladę i wodę. Podgrzewać mieszając do połączenia wszystkich składników. Garnek zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut.
❷ Do ciepłego sosu wbić jajka i całość wymieszać. Do mieszanki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, pyłek malinowy i kakao. Wymieszać tylko do połączenia!
❸ Połowę ciasta przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Na połowę ciasta wyłożyć 250 g malin i na nie przelać resztę ciasta. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 40 – 45 minut.
❹ Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i ozdobić liofilizowanymi malinami. Po ostudzeniu (powinno być jeszcze ciepłe) pokroić ciasto. Lekko płynna czekolada wypłynie ze środka.
Wstawiając je do lodówki, pudding zamieni się w ciasto.
Smacznego!
⓿❶❷❸❹❺❻❼❽❾❿