})

Żywienie dzieci - Jakich błędów powinni unikać rodzice?

0
Żywienie dzieci - Jakich błędów powinni unikać rodzice?

      Do tego, jak ważna jest zdrowa dieta w życiu małego człowieka, nie trzeba nikogo przekonywać. Prawidłowy jadłospis zapewnia mu zrównoważony rozwój fizyczny, psychiczny i emocjonalny. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe skutkują nie tylko zbyt dużą masą ciała, ale tworzą również niezdrową relację z jedzeniem np. zajadanie stresu, anoreksja, bulimia, karanie się odmawianiem sobie jedzenia, nagradzanie się posiłkami i brak świadomości na temat tworzenia w dorosłości zdrowej i zrównoważonej diety.

 

Jakich błędów powinni unikać rodzice, by unikały ich dzieci?

 

Niemowlę

  • Zbyt późne lub zbyt wczesne rozszerzanie diety dziecka — Ten proces powinien się rozpocząć około 6 miesiąca życia. To właśnie do 6 miesiąca zalecane jest karmienie wyłącznie piersią. Pokarm kobiety w pełni zaspokaja potrzeby dziecka. Po tym okresie można wprowadzać sprawdzone kaszki dla niemowląt i dzieci o prostym składzie i naturalnych składnikach.
  • Przepajanie dziecka — Taką tradycję miały nasze babcie i mamy. Woda z glukozą i słodka herbatka. Dziś o małych brzuszkach wiemy już nieco więcej i dziecku karmionemu piersią lub mieszanką o odpowiednich proporcjach do 6 miesiąca, nie jest potrzebne przepajanie. Po 6 miesiącu należy wprowadzić do diety jedynie wodę.
  • Obciążanie małego brzuszka ciężkostrawnymi potrawami jest ogromnym błędem, nie tylko ze względu na zdrowie dziecka, ale również na jego pierwsze doświadczenia z jedzeniem, które zamiast poznawać nowe smaki jest obarczone bólem i nieprzyjemnym odczuciem po jedzeniu.
  • Brak suplementacji witaminy D3 - Dziecko do 6 miesiąca powinno podawać się 400IU na dobę.
  • Cukier, sól i wszelkie „ulepszacze” smaku zostawmy na późniejsze żywienie. Ma na to całe życie i z pewnością zetknie się z takimi potrawami! Warto pamiętać, że pokazując dziecku smak cukru i soli, powodujemy, że same zaczynają mieć chęć na posiłki, które je zawierają. Wyszukuj naturalnej żywności i ucz smaków pozbawionych cukru. Nawet przekąski bez cukru nie są trudne już do zdobycia.
  • Przekarmianie dziecka również powoduje nieprzyjemne doświadczenia z jedzeniem. Zamiast przyjemności płynącej z pełnego brzuszka, mamy często jego ból wynikający z przepełnienia, a dziecko karmione na siłę może stale odmawiać przyjmowania pokarmów.
  • Podawanie potraw smażonych niemowlęciu — Są zbyt ciężkie dla układu pokarmowego maluszka oraz zawierają często szkodliwe substancje np. związki Maillarda.

 

 

 

Dziecko po ukończeniu 1 roku życia

  • Podawanie rozdrobnionych posiłków, czyli tzw. papek. Zmiksowane potrawy uniemożliwiają dziecku ćwiczenie swoich umiejętności gryzienia i żucia, co przekłada się na problemy z mową oraz wady zgryzu.
  • Karmienie dziecka butelką po 1,5-2 roku życia — Również skutkują wadami zgryzu i mowy.
  • Zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poza mlekiem matki, występują również w rybach, olejach roślinnych i jajkach.

 

Dzieci niezależnie od wieku

  • Traktowanie posiłków jako kary lub nagrody- Jako rodzice, nie możemy wykorzystywać tak ważnego elementu w życiu człowieka, jak jedzenie, do poprawiania humoru, nagrody za dobre zachowanie lub wręcz przeciwnie, stosowania go jako kary.
  • Brak urozmaicenia w posiłkach dziecka — Dziecko jak każdy z nas nie lubi rutyny w żywieniu. Jego dieta z góry ma swoje ograniczenia, warto więc korzystać z wszystkich produktów, które możemy podawać. Brak pomysłów na urozmaicenie posiłku dla maluszka? Możesz wykorzystać kolorowe pyłki z owoców i warzyw liofilizowanych Otolandia. Nadają potrawom wyjątkowego koloru i delikatnego smaku. Nie musisz się martwić o skład. Są to w 100% owoce lub warzywa liofilizowane.
  • Nieregularne posiłki zwłaszcza z dużymi odstępami nie sprzyjają powstawaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Dziecko powinno jeść 4-5 posiłków dziennie o w miarę stałych porach, tak by jadło mniejsze posiłki, ale częściej.
  • Zjeść byle jak — Przed telewizorem, w biegu i w trakcie zabawy — powoduje to rozproszenie uwagi dziecka. W takich sytuacjach mózg nie odczuwa, że je. Jedzenie to nie tylko wypełnianie brzuszka. To także doznania wzrokowe, poznawanie zapachów, faktury jedzenia i odczuwanie przyjemności związanej z jedzeniem. Najlepiej, gdyby dziecko spożywało posiłki wraz z rodzicami, siedząc przy stole lub w swoim krzesełku. Wtedy może całą uwagę poświęcić tej czynności.
  • Pozwalanie na podjadanie — Wiemy, jak jedzenie przekąsek między posiłkami kończy się dla dorosłych. Tu ciasteczko, tu batonik i brzuch przestaje odczuwać głód, a my zapewniamy mu tylko puste kalorie. Należy pamiętać, że dziecko nie zawsze je przekąski z głodu, może to wynikać z nudy lub chęci poprawienia sobie humoru. Takie jedzenie pod wpływem impulsów często skutkują zaburzeniami odżywiania w przyszłości, takimi jak zajadanie stresu lub smutku.
  • Pozwalanie dziecku na spożywanie słodyczy, fast foodów, słodkich i gazowanych napojów.
  • Niedbałość o poranki — Budzenie dziecka na ostatnią chwilę powoduje, że je ono posiłek “ na śpiąco” nie skupiając się na nim, je w biegu lub po prostu go nie zjada. Dawanie pieniążka na słodką bułkę jest szybsze, ale nie jest zdrowsze niż przygotowanie dziecku drugiego, zdrowego i zróżnicowanego śniadania do szkoły. Jeśli przygotowanie śniadania jest dla Was problematyczne, polecamy nasze kaszki i kulki zbożowe (płatki śniadaniowe) Otolandia. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kaszki, zalać gorącym lub ciepłym mlekiem/wodą i zamieszać. W ten sposób szybko przygotujemy zdrowy posiłek z rana.
  • Regularne jedzenie na mieście — Nie ma tragedii, gdy raz w miesiącu jest to bar mleczny lub restauracja słynąca ze zdrowych potraw, z udostępnioną listą składników i alergenów oraz z możliwością zmiany składników w posiłku. Nie twórzmy rodzinnych tradycji np. wychodzenia do fast foodów w weekend — to właśnie w wolne dni powinniśmy razem przygotowywać posiłki i wspólnie je spożywać, a jeżeli chcesz już wręczyć przekąskę do szkoły czy na spacer wybieraj te zdrowe i naturalne pozbawione cukru.

 

  • Nieograniczony dostęp do słodyczy — Jako rodzice powinniśmy mieć kontrolę oraz świadomość tego, co je nasze dziecko. W przypadku nadmiernego spożywania niezdrowych produktów ważna jest nasza reakcja. Zabranianie dziecku słodyczy nie rozwiązuje problemu ich podjadania. Warto uświadamiać i uczyć dziecko, jaki wpływ na jego organizm mają poszczególne produkty oraz przygotowywać domowe słodycze, po które dziecko może sięgnąć w razie ochoty na słodkie. W tworzeniu domowych słodkości pomogą chrupiące liofilizowane owoce w kawałkach Otolandia, które występują w wyjątkowych mieszankach lub samodzielnie, a także chrupiące i bez cukru chrupki dla dzieci ale nie tylko :)
  • Nieprawidłowe nawyki u dorosłych — Tutaj przychodzi nam na myśl pewien cytat - „Dziecko nie zawsze Cię słucha, ale możesz mieć pewność, że zawsze Cię obserwuje”. To właśnie zachowanie rodziców zazwyczaj kształtuje jego własną postawę wobec odżywiania.
  • Dieta uboga w owoce i warzywa — W ciągu dnia dziecko powinno spożywać ok. 5 porcji warzyw i owoców. Są sycące, niskokaloryczne oraz pełne witamin i mikroelementów (tu pomagają liofilizaty owocowe oraz warzywne dostępne prze cały rok).
  • Brak umiejętności czytania etykiet produktów — Bardzo ważna jest świadoma konsumpcja. Zanim wybierzemy się na zakupy, warto mieć świadomość, co oznaczają konkretne zwroty na etykietach i w jaki sposób je czytać. Wybierając produkty dla siebie i dla dziecka powinniśmy robić to świadomie i odpowiedzialnie. W sklepie internetowym Otolandia znajdziecie etykiety każdego produktu z ich krótkim i prostym składem oraz datą ważności.
  • Tolerowanie niskiej jakości — Brak zaangażowania w zakupy skutkuje tym, że w naszym koszyku mogą znaleźć się produkty niekoniecznie wysokiej jakości. Warto pamiętać, że skład nie zawsze ma coś wspólnego z ceną, opakowaniem, estetyką i dostępnością. Niska jakość produktu tworzy jałową dietę bogatą w cukier, tłuszcze nasycone, barwniki, polepszacze smaku, które zmieniają nasze kubki smakowe w mniej czułe, przez co powodują spożywanie coraz bardziej słodkich, pikantnych i słonych potraw, a naturalne wydają się bez smaku. Właśnie dlatego Otolandia stawia na produkty bez cukru i sztucznych dodatków. Natura ma wszystko, co potrzeba nam oraz naszemu dziecku.
  • Zbyt rzadkie podawanie dziecku produktów mlecznych, zbożowych, ryb i warzyw. Warto edukować się w zakresie jedzenia i prawidłowych nawyków. Tradycyjne przekonania, że głównym elementem posiłku jest kotlet schabowy, nie jest prawidłowe i warto wpajać swoim pociechom zdrowsze podejście do proporcji i komponowania posiłków.
  • Masa ciała — Przesadne skupianie się na wadze dziecka może nieść ze sobą dramatyczne skutki. Nie powinniśmy doprowadzać do sytuacji, kiedy dziecko ze względu na sposób żywienia staje się zbyt otyłe lub zbyt chude. Niezależnie od naszych preferencji wagowych — diety odchudzające i przekarmianie są kategorycznie zabronione.
  • Woda — Wprowadzenie nawyku picia wody przez dziecko, dobrze prognozuje na jego żywieniową przyszłość. To woda powinna być punktem wyjściowym, jeśli chodzi o produkty, które pije nasze dziecko.
  • Brak edukacji żywieniowej — Jeśli chcemy, by dziecko unikało błędów żywieniowych w przyszłości, warto edukować je w tym zakresie. Zdrowej diety nie wprowadzamy krzykiem, zabronieniem, karaniem lub nagradzaniem. Zwłaszcza gdy dziecko jest już nieco starsze, powinniśmy regularnie rozmawiać o produktach, posiłkach oraz skutkach prawidłowego i nieprawidłowego żywienia. Zabierajmy je na zakupy, wspólnie przygotujmy listę posiłków i nie powinniśmy wykluczać go z ich przygotowania. W ten sposób uczy się obcowania z jedzeniem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl