})

Nie marnujemy! Jak wykorzystać to co zostało z obiadu?

0
Nie marnujemy! Jak wykorzystać to co zostało z obiadu?

Zero marnowania! Pomysły na wykorzystanie resztek z obiadu

 

Używanie resztek żywności zamiast ich wyrzucania to prosty sposób na oszczędzanie, niemarnowanie żywności, zmniejszenie ilości odpadów i zminimalizowanie wpływu na środowisko. Jak zrobić to w prosty sposób?

 

Chleb

Jeśli masz bochenek chleba, który się zestarzał, nie musisz go wyrzucać. Zamiast tego użyj go do przygotowania partii pysznych domowych grzanek i tostów francuskich. Naddatek chleba i bułek możemy zamrozić, a z czerstwego możemy zrobić bułkę tartą. Namoczone bułki możemy dodać również do farszu lub pulpetów.

 

Ziemniaki

Pozostałe z obiadu ziemniaki możemy wykorzystać do kopytek, gnocchi, klusek śląskich, pyz i kartaczy. Możesz z nich wykonać również krokiety ziemniaczane, placki, kotlety z dodatkiem warzyw lub po prostu podsmażyć je na patelni. Naddatek posłuży nam do chipsów ziemniaczanych.

 

Owoce

Najłatwiej zrobić z nich zdrowy, kolorowy koktajl! Jabłka i banany będą doskonale do racuchów i muffinek. Możesz je zapiec w cieście francuskim.

 

Pozostałości z wyciskarki

Nie wyrzucajmy ich! Świetnie nadadzą się do zup typu krem, smoothie i past do kanapek. Wyciśnięte owoce możemy wykorzystać również do kulek mocy. Wystarczy dodać do nich kakao, daktyle i wiórki kokosowe!

 

Warzywa

Z rosołu możemy wykorzystać jako sałatkę do obiadu. Fasolka lub brokuły będą doskonałe na kotleciki, zupy krem, pasty lub farsz do pierogów. Możemy dodać je do ryżu, makaronów, kaszy. Smażone warzywa dodajemy do sałatki, jajecznicy i tortilli. Z przejrzałych warzyw zrobimy pyszny bulion, który możemy zamrozić lub wykorzystać go do gotowania makaronu.

 

Mięso

Odnajdzie się w każdym daniu. W makaronowej zapiekance i w sałatce. Z gotowanego możemy zrobić pulpety, kotleciki i pasty do kanapek. Pieczone mięso posłuży nam do farszu do krokietów i pasztecików. Z gotowego mięsa i ziemniaków możemy zrobić również przepyszną sałatkę!

 

Pozostałe

Makaron doskonale posłuży do zapiekanki, a nawet do kotletów!  Kasze nadadzą się na farsz, dodatek do obiadu, kotleciki lub pulpety. Ryż możemy dodać do sałatki, zupy mlecznej, farszu i risotto. Z białego sera zrobimy kanapkową pastę, wystarczy do niego dodać łyżeczki śmietany i ziół. Żółty ser wykorzystamy do muffinek, omletów i pizzy.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl