})

Naturalna moc żółtych warzyw i owoców

0

Mango, Banan, Dynia: Składniki najwyższej jakości w Liofilizowanej Mieszance

Nie ulega wątpliwości, że codzienne spożywanie warzyw i owoców ma korzystny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że nie tylko ich rodzaj, ale także barwa ma duże znaczenie! Świadczy ona o zawartości różnych składników odżywczych, takich jak witaminy oraz minerały. W tym wpisie powiemy, dlaczego warto jeść żółte liofilizowane owoce i warzywa.

 

Jakie witaminy mają w sobie żółte owoce i warzywa?

Produkty w kolorze słońca są bogate w naturalne barwniki – karotenoidy. To właśnie im zawdzięczamy tę intensywną barwę. Trzy najpowszechniejsze z nich: alfa-karoten, beta-karoten oraz beta kryptoksantyna przekształcają się w witaminę A. Usuwają one z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Produkty te są również dobrym źródłem witaminy C i potasu. Warto pamiętać, że nie tylko świeżo zerwane produkty zawierają w sobie cenne składniki – warzywa i owoce liofilizowane również zachowują niemal w całości wszystkie swoje substancje aktywne.

 

Co dają nam żółte produkty?


Kolor wskazuje na właściwości warzyw oraz owoców. Mówi o tym, jakie witaminy są w nich zawarte. Żółte produkty powinny do swojej diety włączyć przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością, jak i te, które borykają się z nadmiernym stresem oraz zmęczeniem. Wszystko przez wzgląd na to, że witamina C poprawia wchłanianie żelaza. Jaki jeszcze wpływ na organizm człowieka mają warzywa i owoce w tym kolorze?


* Usprawniają pracę mózgu.
* Obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze.
* Stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając funkcjonowanie stawów.
* Pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów oraz paznokci.
* Zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oczu.immunologiczny

Kolorowa moc natury: Mieszanka mango-banan-dynia dla Twojego zdrowia

Kompozycja najlepszej jakości składników


Przyswajanie żółtych warzyw i owoców może być nieco problematyczne w kwestii włączenia ich do naszej diety. Jednak sięgając po gotowe mieszanki liofilizowane, możesz ułatwić sobie to zadanie. Naszą propozycją jest mieszanka Mango-Banan-Dynia. Co dobrego wnosi ona do naszego organizmu?


Banany – mimo wysokiej kaloryczności warto jeść je dla zdrowia. Przede wszystkim sycą na długo oraz stanowią doskonałe źródło potasu oraz wielu innych składników odżywczych – witamin z grupy B, E, D, K, C, A. Znajdziemy w nich także cenny błonnik, który usprawnia pracę jelit,
chroniąc przed zaparciami, a jednocześnie dodając przy tym energii, poprawiając pamięć oraz koncentrację. Banany bogate są również w magnez i selen, które chronią przed chorobami serca. Osoby cierpiące na cukrzycę oraz nadwagę powinny unikać tego owocu, gdyż szybko podnosi on poziom cukru.


Mango – jego zdecydowaną większość stanowią: woda, sacharoza, karoteny, a także ponad 20 różnych witamin i minerałów, w tym witamina C w wysokim stężeniu. Jest również bogatym źródłem miedzi, która okazuje się być niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek – jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości. Zawarty w mango błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, a obecny glikozyd wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz zapobiega rozwoju miażdżycy.

Dynia – jest warzywem bogatym w minerały m.in. żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor, a także zawiera wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, C, E i K. Stanowi źródło białka i błonnika pokarmowego wspomagającego trawienie. Dynia może szczycić się obszerną listą właściwości zdrowotnych. Zaliczane są do nich m.in. usprawnienie procesu krzepnięcia krwi oraz działanie moczopędne, dzięki czemu warzywo to znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia. Przede wszystkim jest produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających.

 


Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę jadłospisu każdego człowieka, bez względu na jego wiek. Dobrze jest sięgać po nie systematycznie, ponieważ organizm nie jest w stanie sam wyprodukować beta-karotenu odpowiedzialnego za produkcję i odbudowę włókien kolagenowych. Czas wprowadzić produkty w słonecznym kolorze do swojej codziennej diety!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl