})

Naturalna moc zielonych warzyw

0
Naturalna moc zielonych warzyw

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych, a co ważne substancje w nich zawarte odgrywają kluczową rolę w ludzkim organizmie. Warto więc, aby na każdym talerzu znalazł się chociażby jeden taki produkt, który pozytywnie wpłynie na jakość naszego posiłku. Zielone warzywa najlepiej zjadać na surowo, ponieważ podawane w taki sposób nie tracą swoich cennych składników odżywczych. Jednak nie każdy maluch zje je w takiej postaci. Jak więc przekonać dziecko do warzyw? W Otolandii mamy na to sposób!

Jakie witaminy mają w sobie zielone warzywa?

Zielone warzywa są niezwykle wartościowe dla ludzkiego organizmu, dlatego tak istotne jest ich spożywanie. Zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu oraz kwas foliowy zaliczany do cennych witamin z grupy B. Posiadają je np. szpinak, brokuł, cukinia czy pietruszka. Jakie jeszcze składniki zawierają te warzywa? To m.in.:

  • żelazo,
  • witamina A, D, E K, C oraz witaminy z grupy B,
  • krzem,
  • magnez,
  • wapń,
  • potas,
  • mangan.

Co dają nam zielone warzywa?

Szpinak – jest uznawany za witaminową bombę. Stanowi produkt bogaty głównie w magnez, witaminę C, żelazo oraz potas. Warzywo to przede wszystkim jest polecane do spożywania podczas diety odchudzającej oraz w ciąży, ponieważ zawarty w nim kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Wykazuje on również zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej oraz przy leczeniu miażdżycy, a także anemii.

Brokuł – zawiera wiele dobroczynnych substancji, takich jak witaminy A, K i D. Oprócz tego posiada potas, wapń, a także luteinę oraz zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na wzrok. Swoje właściwości lecznicze przede wszystkim wykazuje podczas walki z nadciśnieniem, wrzodami, a także przy cukrzycy.

Cukinia – zawiera małą ilość tłuszczu i niską kaloryczność, co sprawia, że jest ona świetna dla wszystkich osób na diecie. Jedząc cukinię, przyczyniamy się również do wzmocnienia organizmu, dzięki czemu nasz układ odpornościowy lepiej pracuje oraz zwalcza infekcje. Oprócz tego pomaga przy wrzodach żołądka, wzmacnia krzepliwość krwi, a także poprawia pracę mózgu. A co warto podkreślić, to pierwsze warzywo, które mogą jeść niemowlęta już na wczesnym etapie rozszerzenia diety.

Pietruszka – zawiera bardzo dużo witaminy C oraz beta-karotenu. Znajdziemy w niej również flawonoidy (apigeninę, luteolinę), które skutecznie walczą z chorobami nowotworowymi. Polecana jest także kobietom w okresie ciąży oraz karmienia, by wzmocnić organizm i złagodzić zmęczenie.

By niejadek zjadł obiadek!

W Otolandii dobrze wiemy, że podawanie dzieciom warzyw w niektórych przypadkach jest bardzo kłopotliwe. Sami jemy często bardzo monotonnie dania i ciężko nam wymyślić te atrakcyjne dla malucha. Dlatego z pomocą przychodzą liofilizowane warzywa. Są idealne do sosów, zup, sałatek, makaronowych zapiekanek czy wytrawnych naleśników. Warzywa liofilizowane w proszku szpinak – brokuł – cukinia – pietruszka to pełna porcja drogocennych składników oraz witamin zamkniętych w torebce. Od teraz będzie można dostarczać je w każdym posiłku!

Jeśli dziecko niechętnie patrzy na warzywa i mało ich znika z talerza, skorzystaj z naszych wskazówek. Szpinak, brokuł, cukinię, a także pietruszkę z łatwością możesz przemycić w wielu daniach. Warzywa liofilizowane zachowują wszystkie wartości odżywcze, więc to dobra opcja dla rodziców, by mogli urozmaicić każdy posiłek swojego malucha.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl