Dieta wzmacniająca odporność dziecka

0
Dieta wzmacniająca odporność dziecka

Dieta wzmacniająca odporność dziecka

Układ immunologiczny rozwija się bardzo intensywnie w ciągu pierwszych 3 lat życia dziecka. Musimy jednak o niego dbać przez całe nasze życie! Na odporność składa się wiele czynników, w tym dieta, która jest podstawą zdrowia!

Układ odpornościowy ulega osłabieniu wskutek złego odżywiania, które jest ubogie w niezbędne witaminy i makroskładniki. Źle zbilansowana dieta może skutkować podatnością na przeziębienia i infekcje.

Co powinno znaleźć się w diecie w okresie jesienno-zimowym?

 

  • Tran, czyli olej, który otrzymujemy z ryb i ssaków morskich. Jest to zbawienny dla maluszka ze względu na obecność witaminy A i D oraz niezbędnych kwasów omega-3! Jeśli dieta maluszka zawiera minimum dwie ryby tygodniowe, to jego suplementacja prawdopodobnie nie jest potrzebna.
  • Czosnek to naturalny antybiotyk! Zwiększa on odporność, wzmacniając i regulując układ odpornościowy. Jego najważniejszym składnikiem jest allicyna, która działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
  • Produkty roślinne takie jak kasze, groch, pestki dyni, nasiona lnu, natka pietruszki, szpinak, czy groszek. To doskonałe źródło żelaza, które wzmacnia układ immunologiczny i pomaga w zwalczaniu infekcji. Doskonałym sposobem na urozmaicenie smoothie lub naleśników są OTO warzywa liofilizowane Szpinak - Brokuł - Cukinia - Pietruszka.
  • Korzystaj z miodu w odpowiednich ilościach. Miód zawiera dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, więc warto stosować go jako zamiennik cukru. Jednak nie przesadź z ilością, ze względu na występujące w nim cukru. Nie korzystaj z niego przed ukończeniem 1 roku życia, ponieważ zawiera przetrwalniki bakterii wywołujące botulizm.
  • Kolory! Żółte, pomarańczowe i zielone produkty to najlepsze źródło B-karotenu, z którego powstaje witamina A. Odpowiada ona między innymi za powstawanie komórek układu immunologicznego. Korzystaj więc z marchewki, dyni, pomidorów, pomarańczy. Ananasy i morele znajdziesz w naszej niebieskiej mieszance OTO owoce liofilizowane Borówka - Ananas - Morela - Malina.
  • Ciepłe, sycące zupy to podstawa jesiennych posiłków. Korzystaj z sezonowych produktów, takich jak dynie, z których możesz wykonać przepyszne zupy krem. Możesz korzystać z pomidorów, soczewicy, grochu, kalafiora i brokułów. Dodawaj do nich naturalne przyprawy, takie jak imbir, bazylia, czy kurkuma.
  • Orzechy są świetnym, jesiennym przysmakiem, a przy okazji są bardzo zdrowe. Orzechy brazylijskie zawierają ogromną porcję selenu, który pomaga zwalczać infekcje.
  • Kiszonki to świetny sposób na poprawę odporności, ale należy z nimi uważać i podawać je z umiarem. Warto przygotowywać je samemu, ze względu na dużą zawartość soli w kupnych kiszonkach. Ich dobroczynne działanie opiera się na przeciwutleniaczach i bakteriach kwasu mlekowego.
  • Mleczne przetwory to naturalne probiotyki! Korzystaj z nich w różnych kompozycjach i formach. Oprócz mleka podawaj również jogurty, maślankę lub kefir. Zawierają kwas mlekowy, a wszystkie produkty mleczne to doskonałe źródło białka i wapnia.
  • Malina wspomaga odporność i zmniejsza podatność na infekcje. Zawiera naturalne antyoksydanty, niezbędny kwas foliowy, cynk, żelazo i witaminy z grupy B. Są to wszystkie składniki niezbędne do utrzymania odporności. Doskonałym wyborem będą OTO maliny liofilizowane w kawałkach lub proszku oraz Oto czarna malina w kawałkach.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl